top of page

Proppaus

​

Pelissä ei ole off-game tiukkaa pukukoodia. Luokkakokous on in-game semi-virallinen tilaisuus (pukukoodina smart casual tai cocktail casual-tasoista pukeutumista), mutta proppaus saa kuvastaa hahmojen luonnetta, asemaa, varallisuutta jne. Puvut saavat olla hyvinkin virallisia juhlapukuja, aivan tavallisia likaisia arkivaatteita, työvaatteita tai jotain siltä väliltä. Muutamalle pelaajalle saatetaan speksata tarkemmin siitä, minkä tyylistä puvustusta heidän tulisi käyttää, mutta pääasiassa pelaajat saavat itse valita hahmolleen parhaiten sopivat vaatteet. Muutenkin hahmon ulkonäön päättäminen jätetään suurelta osalta pelaajien päätettäväksi. Toki on suotavaa, että tunnetuimmat canon-hahmot ovat edes jotenkin tunnistettavissa, mutta emme esimerkiksi ala spesifoimaan jokaiselle pelajaalle, minkä väriset silmät, hiukset tai iho heidän hahmollaan tulee olla.

 

Pukeutumiseen saa hyvin lisättyä velhomaisia piirteitä esim. röyhelöillä, lyhyemmillä capelet-mallisilla viitoilla, täysmittaisilla viitoilla ja vanhanaikaisuudella (tällä emme tarkoita kuitenkaan 70-luvun vaatteita, vaan lähinnä 1800-1900-lukujen vaatesuuntauksissa käytettyjä elementtejä). Vaikka jästimaailmassa korsetit ja pitkät mekot ovat lähinnä vanhojentassipukuja, velhomaailmassa jotkin vanhat puhdasveriset edelleen laittavat korsetin päälleen joka päivä, eikä sitä kummastella. Täyspitkä mekko ei kuitenkaan ole tarvittava sellaisillekaan hahmoille, jotka niitä normaalisti käyttäisivät.

 

Jästipuku on meidän versumissamme velhomaailmassa yleinen miesten juhlapuku. Yleensä puku on väritykseltään tumma, ja siihen ollaan yhdistetty liivi, mutta näitä saa soveltaa hahmokohtaisesti.

 

Mikäli sinulle ei ole mainittu toisin, jokaisella hahmolla tulee olla mukanaan taikasauva. Hahmoprofiilissa saatetaan mainita myös muita proppeja, jotka hahmolla tulisi olla mukana. Mikäli et ole sopinut toisin pelinjohdon kanssa, pelinjohto tuo nämä propit pelipaikalle.

 

Pelissä on mukana muutamia raskaana olevia hahmoja. Se, miten kyseisten hahmojen raskaus propataan, on kyseisten pelaajien oma valinta. Proppaus saa olla hyvinkin minimaalista tai olematonta. Reaalimaailmassakin jokainen raskaus näkyy eri tavalla, ja yhden henkilön kolmannen kuun raskausvatsa voi olla silmämääräisesti arvioiden suurempi kuin toisen henkilön seitsemännen kuun vatsa.

 

Mikäli haluat itse tuoda hahmollesi mukaan jotakin taikaesineitä tai liemiä, varmista ennen peliä pelinjohdolta niiden olevan okei. Pelinjohto haluaa tietää, mitä esineitä pelissä kiertää.

​

MUISTAKAA OTTAA HAHMOILLE MUKAAN TAIKASAUVA, ellei profiilissa ole toisin speksattu. Hahmoilla saa olla mukanaan vain yksi taikasauva, ellei ylimääräiseen sauvaan ole lupaa pelinjohdolta.

 

HUOM! Pelissä EI käytetä lainkaan tekoverta. Ensinnäkin siksi, että se sotkee ja sitä on lähes mahdoton saada irti pinnoista, ja toisekseen siksi, että pelissä on mukana pelaajia, jotka eivät lainkaan siedä (teko)veren näkemistä. Mikäli haluat propata hahmollesi vertavuotavia haavoja, käytä meikkejä tai vaikka elintarvikeväriä.

​

Pelitekniset asiat

​

Suuremman ja pienemmän draaman sääntö

Ennen peliä on tärkeää, että pelaajat käyttävät pienemmän draaman sääntöä. Tämä tarkoittaa, etteivät pelaajat juttelu keskenään juonistaan ja suurista suhdekuvioistaan, vaan salaisuudet paljastetaan vasta pelissä. Kontaktoituminen vastapelaajien kanssa on luonnollisesti erittäin suositeltavaa, mutta salaisuudet on hyvä pitää salaisuuksina aina siihen asti, että peli alkaa.

 

Itse pelissä kannattaa pyrkiä käyttämään suuremman draaman sääntöä. Tarkoituksena on repiä kaikista juonikuvioista irti mahdollisimman paljon draamaa ja pelattavaa mahdollisimman monelle pelaajalle. Pelinjohto ei toki kiellä hahmouskollista, pienemmällä draamalla tapahtuvaa pelaamistakaan, eikä hahmon kaikkia salaisuuksia tarvitse kailottaa koko peliporukalla, Olisi kuitenkin hyvä, että jaatte hahmon salaisuudet edes yhdelle kontaktillenne. Joillekin hahmoille selvitetään erikseen, jos jonkun salaisuuden paljastuminen tulisi ajoittaa vasta pelin loppuun. Omaa pelisilmää saa ja pitää myös käyttää.

 

Play to lose

​

Larpeissa ei ole tarkoituksena voittaa. Usein häviäminen jopa tuo enemmän pelattavaa, joten älkää epäröikö antaa hahmon tekemien virheiden tulla ilmi pelissä. Pelistä tulee tylsä, mikäli jokainen hahmo pyrkii olemaan täydellinen ja virheetön. Tämä ei toki tarkoita, että hahmon jokainen juoni pitää pyrkiä sössimään ja jokainen ihmissuhde tuhoamaan, vaan enneminkin sitä, että vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia ei kannata aktiivisesti pyrkiä välttelemään ja salailemaan.

 

Mallinnus

 

Pelissä käytetään useita eri mallinnustapoja, jotka käydään läpi vielä alkubriiffissä.

 

Pelin aloitus, pysäytys, jatkaminen ja lopetus. Peli alkaa pelinjohtajan huutaessa “Peli alkaa!” Tällöin kaikki pelaajat ja tapahtumat ovat oletusarvoisesti in-game.

Jos pelinjohto huutaa “Peli seis!” tai “Peli poikki!”, peli keskeytetään välittömästi. Pelin keskeyttämiseen liittyy usein jokin turvallisuuteen liittyvä seikka, esimerkiksi palohälytys tai jonkin pelaajan äkillinen sairaskohtaus.

Keskeytynyt peli voi vielä jatkua, mikäli sen keskäyttänyt syy saadaan selvitettyä ja hoidettua. Peli jatkuu pelinjohdon huutaessa “Peli jatkuu!”. Tällöin kaikki hahmot jatkavat peliään aivan kuin mitään taukoa ei olisi tullutkaan.

Peli päättyy, kun pelinjohto huutaa “Peli päättyy!” Tällöin peli on kokonaan ohi eikä sitä jatketa enää myöhemmin. Proppeja saa alkaa riisua ja peliään saa alkaa purkamaan muiden pelaajien kanssa. Jos pelin päättyessä jollakulla on kesken jokin aivan mehukas draama, saa meiltä pyytää max. 10 min lisäpeliaikaa draaman setvimiseen, jolloin draama selvitetään erillisessä huoneessa.

 

HOLD. Hold on turvallisuuteen liittyvä käsky, jota käytetään vaarallisissa tilanteissa. Kuka tahansa pelaaja voi huutaa HOLD huomatessaan tilanteen, josta voi syntyä vaaraa jollekulle pelaajalle. Kuullessasi HOLD-huudon jähmety heti paikoillesi, sillä saatat itse olla juuri se vaaraan astumassa oleva pelaaja, ja toista huuto. HOLDia ei voi käyttää turhaan: jos mietit, onko jokin tilanne vaarallinen vai ei, huuda HOLD.

Pelaamista saa jatkaa vasta, kun vaaratilanne on selvitetty ja pelinjohto antaa luvan pelin jatkamiselle.

 

Off-game ja off-merkki. Off-gamea on kaikki se, mikä tapahtuu pelin ulkopuolella. Esimerkiksi peliohjeiden anto, tappeluiden voittajan sopiminen, peliin liittyvät tarkastuskysymykset, lisäohjeet sekä peliohjeet annetaan off-game. Off-game ilmaistaan laittamalla suljettu nyrkki otsalle/pään viereen. Off-game asiat keskustellaan hiljaisella äänellä muita pelaajia häiritsemättä. Nähdessään off-game merkin muut pelaajat eivät kiinnitä sitä käyttävään/käyttäviin pelaajiin mitään huomiota.

Peliohjeita ym. sanallisia selvennyksiä antaessa voi vain ennen lausettaan sanoa “off” tai “peliohje”.

Loitsujen mallinnuksessa off-gamea voi käyttää esimerkiksi seuraavalla tavalla: “Off: Tämä loitsu paljastaa, onko tämä ovi lukittu.”

Offin käyttämistä ei ole pelissä kielletty, mutta on suotavaa, että mikäli asiat voi selvittää in-game, niin niin myös tehdään. Turhaa offaamista on vältettävä, sillä se voi häiritä muiden peliä.

HUOM! Pelissä on off-huone, johon saa mennä, mikäli tarvitsee taukoa pelistä. Off-huonetta ei ole tarkoitettu kaverin kanssa keskustelemiseen, eikä sinne mennä pelaamaan. Off-huoneessa ei myöskään keskustella pelistä tai jaeta omia juonikuvioita muille. Mikäli joudut poistumaan pelistä yli kymmeneksi minuutiksi, kerro asiasta jollekin pelinjohtajista. Tällöin on myös suositeltavaa, että siirryt punaiseen mökkiin, joka on kokonaan off-game.

 

Sen lisäksi, että pelaajat voivat käyttää off-merkkiä, kaikista pelissä esiintyvistä taikaesineistä tai tietynlaista toimintaa vaativista tavaroista löytyy off-lappu. Tällaisia voivat olla esimerkiksi: “Peliohje: jos kosket tähän haarukkaan, hiuksesi muuttuvat vihreiksi”. Kohdatessasi peliohjeen sinun tulee toimia sen neuvomalla tavalla. Pelaajat saavat myös itse kirjoittaa peliohjeita pelin aikana, esim. jos he kiroavat tuolin tiputtamaan jokaisen siihen istuvan maahan, tulee se ilmaista peliohjeella. Jos hiljennätte huoneita, muistakaa ilmoittaa se aina off-lapulla salakuuntelijoita varten! Kannattaakin askarrella peliin mukaan valmiiksi tehty off-lappu hiljennetystä ja/tai lukitusta huoneesta.

 

Turvasana. Mikäli kohtaat pelissä tilanteet, jota et syystä tai toisesta halua pelata, käytä turvasanaa. Pelissämme turvasana on “turvasana”. Vaihtoehtoisesti voit myös sanoa vastapelaajallesi offissa, ettet halua pelata kyseistä kohtausta, esim. “Off: en voi pelata tätä”. Tällöin kohtauksen pelaaminen lopetetaan välittömästi, ja pelaajat sopivat yhdessä offissa, mitä tilanteessa on in-game tapahtunut. Mikäli tilanne on jollekin pelaajista niin triggeröivä, ettei hän halua sitä tapahtuneen lainkaan hahmolleen, tämäkin voidaan sopia offissa.

Mikäli kohtaat pelissä peliohjeen, jota et missään nimessä halua pelata, eikä seurassasi ole juuri silloin muita, joihin kyseinen peliohje vaikuttaisi, voit vain ignorata peliohjeen täysin. Peliohjeen ignoorausta pyritään kuitenkin välttämään, eli jos peliohjeen välttämiseen ei olisi oikeasti hyvää syytä, älä vältä sitä.

 

Peliohje: karisma. Joillekin hahmoille on profiilissa speksattu se, että he saavat käyttää peliohjetta karisma tietyissä tilanteissa, joissa pelaaja ei koe pystyvänsä puhumaan hahmonsa vaatimalla tavalla asioita. Vain ne hahmot, joille on annettu lupa karisman käyttöön saavat käyttää sitä. Peliohjeeseen reagoidaan siten, että hahmo ehkä suhtautuu peliohjeen käyttäjän pyyntöön/puheeseen hiukan suopeammin kuin normaalisti. Peliohjeen noudattaminen on kiinni hahmon aiemmasta suhautumisesta karismaa käyttävään hahmoon ja hahmojen tuttuusasteesta (esim. parhaaseen kaveriin karisma ei pure yhtä tehokkaasti kuin ventovieraisiin). Peliohjetta ei ole tarkoitus käyttää kokoaikaisesti, vaan tarkan harkinnan jälkeen korkeintaan pari kertaa pelissä. Karisman jatkuva käyttö saattaa syödä muilta pelaajilta paljonkin peliä.

 

Intiimit tilanteet. On tärkeää, että jokainen sopii ennen pelin alkamista vastapelaajiensa kanssa parhaansa mukaan, miten mallintaa intiimit tilanteet. Jos tähän ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ennen peliä (esim. jos et halua paljastaa hahmosi ihastukselle hahmosi tunteita jo off-game), tulee pelissä käyttää yleisiä mallinnustekniikoita.

 

Pääasiallisesti kädestä pitäminen, halaukset ja poskipusut pelataan ihan normaalisti. Jos joku ehdottomasti ei halua kokea näistäkään mitään, kannattaa se ilmaista joko ennen peliä tai pelin aikana offissa heti, kun kyseinen tilanne vaikuttaa todennäköiseltä.

Suuteleminen mallinnetaan oletusarvoisesti joko laittamalla kämmenet vastakkain ja pussaamalla omaa kämmentä, tai hieromalla neniä yhteen vastapelaajan kanssa. Oikeasti toista saa suudella VAIN jos olette sopineet näin joko jo ennen pelin alkua tai pelitilanteessa. Myös suutelu aivan suun viereen poskelle mallintaa oikeaa suutelua.

 

Pääsääntöisesti toisia ei kourita, ellette ole sopineet vastapelaajan kanssa sen olevan hyväksyttävää. Kunnioittakaa toistenne personal spacea.

 

Seksiä mallinnetaan joko hartiahieronnalla edestäpäin tai ars amandilla. Ars amandi on mallinnustapa, jossa pelaajat hierovat ja hipelöivät toistensa käsiä ja käsivarsia. Ääntelehtiminen seksiä mallintaessa on sallittua ja suositeltavaa, mikäli se hahmoille sopii.

Mikäli hahmosi näkee pelissä pelaajia, jotka hierovat toisiaan, reagoi näihin kuin näkisit hahmoja, jotka harrastavat seksiä.

Seksiä ei pelissä harrasteta oikeasti, ja vaatteet pysyvät päällä kuumimpienkin mallinnuskohtauksien aikana. Toki paidan nappeja tai housujen vetoketjua saa avata, mutta tarkoituksena ei ole alkaa strippaamaan.

Halutessaan seksin voi myös pelata kokonaan offissa, esimerkiksi lukittautumalla vastapelaajan kanssa vessaan ja sopimalla, mitä hahmot ovat tehneet. Muistakaa kuitenkin pysyä silloin siellä vessassa niin kauan, kuin mitä hahmoilla kestäisi hoitaa akti loppuun saakka. Ette voi sopia, että hahmonne panevat vessassa seuraavan tunnin ja poistua itse takaisin peliin kymmenen sekunnin päästä.

 

Tappeleminen. Pelissä tappeleminen suoritetaan lähtökohtaisesti hidastettuna teatteritappeluna. Tarkoituksena ei ole oikeasti hakata vastapelaajaa. Mikäli olette sopineet vastapelaajan kanssa etukäteen, että oikea tappeleminen on kummallekin okei, saa tapella myös fyysisemmin. Tällöinkin on kuitenkin varottava tuottamasta kunnon vahinkoa vastapelaajalle tai pelipaikalle.

Tappeluiden voittajan voi ratkaista joko hahmoihin perustuen pelitilanteessa (fyysisesti vahvempi hahmo tai yllätyshyökkäyksen tehnyt todennäköisesti voittaisi), tai kivi-paperi-saksilla. Muistakaa, että tappeluissakaan tärkeintä ei ole voittaminen vaan draaman luominen.

HUOM! Mikäli hahmosi ottaa osumaa, pelinjohto tuo pelipaikalle yhteiskäyttöön kasan meikkejä, joita saa käyttää mustelmien, ruhjujen, haavojen ym. proppaamiseen. Muistakaa prooata hahmojenne mustelmat jne, koska se syö peliä, jos näin ei tee. Matkalla proppaamaan voi sanoa offissa, että hahmolla on musta silmä, jotta kaikki osaisivat reagoida asiaan oikein. Tekoverta pelissä ei kuitenkaan saa käyttää, sekä siksi, että se sotkee, että siksi, että pelissä on muutamia pelaajia, jotka eivät siedä (teko)verta lainkaan.

 

Taikominen. Pelissä on käytössä Epel Larp ry:n loitsulista, joka löytyy täältä.

Taikomisesta tulee myös huomioida se, että jokaiselle hahmolle on hahmoprofiilissa speksattu, osaako hahmo pelimaailman “over powered” -loitsuja (anteeksiantamattomat, lukilitis, okklumeus, muistitaiat). Jos hahmosi ei profiilin mukaan osaa em. loitsuja, hahmo ei myöskään voi oppia niitä pelin aikana, ellei pelinjohdon kanssa ole toisin sovittu. Myöskään niiden hahmojen, jotka osaavat em. taikoja, ei ole tarkoitus käyttää niitä täysin holtittomasti pelissä, sillä esimerkiksi komennutetuksi tai unhoitetuksi tuleminen voi viedä monilta paljon peliä. Kyseisten loitsujen käyttämistä kannattaa siis välttää, ellei niitä ole mielestäsi kirjoitettu selkästi osaksi juoniasi. Jos olet epävarma siitä, kannattaako jotain em. loitsuista käyttää, niin kannattaa joko varmistaa asia pelinjohdolta tai olla käyttämättä kyseistä loitsua. Tappaminen on oletusarvoisesti kiellettyä, ellei sinulle olla etukäteen annettu lupaa siitä tai juonessa selkeästi käsketään tappamaan joku. NPC-hahmot saa tappaa, mutta kirous menee ohi niin kauan, kunnes niiden tehävät pelille ollaan suoritettu. Tappaa saa vasta klo 22:45 alkaen, ja jos et halua hahmosi kuolevan, voi tappokirous mennä ohi, veitsi vain haavoittaa jne. Miettikää toki tappotilanteessa yhdessä, mikä tuottaisi suurimman draaman. Jos joku pelaaja ei halua lähikontaktiensa missään nimessä kuolevan, ilmoittaa siitä pelinjohdolle välittömästi.

 

Kielet. Pelissä on monia hahmoja, jotka osaavat useampaa kuin yhtä kieltä. Pelin in-game kieli on englantia, eli kun pelaajat puhuvat suomea, hahmot puhuvat englantia. Muiden kielien mallintaminen tapahtuu laittamalla sormet ristiin näkyvälle paikalle, mieluusti pään viereen, ja ennen puhumista sanomalla, millä kielellä puhuu, esimerkiksi: “Ranska: Onpas tuolla ulkona kauhea sää.” Vastapelaaja sanoo myös itse, millä kielellä vastaa: “Ranska: No niin on.” Mikäli kuulet muilla kielillä tapahtuvaa puhetta, jota itse ymmärrät mutta jota hahmosi ei ymmärrä, niin et ymmärrä sitä pelissä. Jos pelkkää englantia osaava hahmosi siis kuulee kahden muun hahmon keskustelevan salaisuuksistaan saksaksi, et voi reagoida kuulemiisi salaisuuksiin. Voit toki ihmetellä, miksi nämä muut hahmot kokivat tarvetta puhua vieraita kieliä.

HUOM! Kaikkiin hahmoprofiileihin speksataan, mitä kieliä kyseinen hahmo osaa puhua. Hahmot eivät voi pelin aikana oppia uusia kieliä.


 

​

bottom of page